easyjet viazoe

Low Cost Airlines

Wat zijn dat eigenlijk en wanneer heb je het over een low cost airline. De letterlijke vertaling is lage kost.

En dit is ontstaan zodat iedereen op reis kan en wat kan ontdekken van deze wereld en op avontuur kan. Om het reizen vooral wat toegankelijker te maken en zeker een goede concurrentie van de trein.

Persoonlijk zeg ik een airline waarbij je alles nog extra moet bij betalen na dat je je ticket hebt betaald. Dit betekent dat overheadkosten zo laag mogelijk worden gehouden en maaltijden, ruimbagage en entertainment niet bij de prijs zijn inbegrepen. Handbagage is inclusief maar moet wel aan bepaalde eisen voldoen (afmetingen en/of gewicht).

Vaker dan traditionele luchtvaartmaatschappijen maken low cost airlines gebruik van kleine vliegvelden, omdat deze meestal een  lagere luchthaven- en afhandelingskosten hebben.

Aangezien je tegenwoordig ook bij de grote “lijndienst” maatschappijen voor veel extra’s bij moet betalen is er bijna geen onderscheid meer tussen de lowcost maatschappijen.

Persoonlijk zeg ik een airline waarbij je alles nog extra moet bij betalen na dat je je ticket hebt betaald.

En pas op Low cost airlines zijn met name goedkoop wanneer er op tijd een vliegticket wordt geboekt.  Wat betekent dat je enkele maanden voor vertrek goedkoper uit bent dan wanneer je een vliegticket twee weken van tevoren koopt. Last-minute aanbiedingen worden door low cost airlines niet gedaan. Want het is first come first serve.

In Europa zijn Ryanair (Ierland), EasyJet (Engeland), Norwegian (Noorwegen), Vueling (Spanje) en Wizz Air (Hongarije), de bekendste low cost airlines . Transavia ( KLM Air France) en Eurowings ( Lufthansa) zijn dochtermaatschappijen van de traditionele luchtvaartmaatschappijen en deze concurreren met de nieuwe maatschappijen.

Maar wat zijn nou de voor en nadelen van een Low cost airline? Hieronder benoem ik ze.

VOORDELEN LOW COST AIRLINES

+ Goedkope tickets
Low cost airlines zijn zoals de naam al doet vermoeden (low cost = lage kosten) meestal voordeliger dan de traditionele luchtvaartmaatschappijen. Vaak ook naar goedkope bestemmingen. Een retour Amsterdam – Venetië kan zo al snel € 100 goedkoper worden geboekt

+ Goedkoper parkeren
Low cost airlines maken vaker gebruik van kleine vliegvelden. Over het algemeen is parkeren goedkoper op kleine vliegvelden dan op grote vliegvelden, hierdoor betaalt u minder parkeergeld.

+ Sightseeing
Op een vliegveld wat op afstand van de plaats van bestemming ligt moet vaak nog een stuk gereden worden. Dat kan je zien als extra kosten of als sightseeing. Van Girona naar Barcelona is een leuke route en je ziet wat onderweg.

 NADELEN LOW COST AIRLINES

– Service
De service die low cost airlines aanbieden is anders dan je zult krijgen bij een traditionele luchtvaartmaatschappij. En daar bedoel ik mee dat er geen  maaltijd of drankje standaard bij zit. Beenruimte is meestal ook erg mager. Maar dit betekent niet dat de service slecht is, minder luxe of uitgebreid zou een betere omschrijving zijn. Want low cost airlines bieden wel producten en diensten aan, maar altijd tegen betaling.

– Afstand vliegveld stad
Dit is ook een voordeel maar zeker kan je het ook als nadeel zien Omdat low cost airlines vaak gebruik van kleine vliegvelden die ver buiten de stad zijn gelegen. Dit is voor hen goedkoper, maar voor reizigers soms dus minder praktisch omdat je er bijvoorbeeld niet kan komen met het openbaar vervoer en dus verplicht een transfer bij te boeken. Let er dus op voordat je een vliegticket boekt om te checken waar je precies naartoe vliegt. Ryanair adverteert bijvoorbeeld met bestemmingen Düsseldorf en Brussel, terwijl de vliegvelden in werkelijkheid bij Weeze en Charleroi liggen.

– Extra kosten
Het gebeurt regelmatig dat low cost airlines tickets aanbieden voor bizare spotprijzen zoals € 5 of € 19. Helaas zijn dit niet altijd de prijzen die ook daadwerkelijk moeten worden betaald. Extra kosten voor belastingen, toeslagen, betalingsmethode etc. kunnen de prijs aardig doen oplopen. Dit is ook van toepassing op de traditionele luchtvaartmaatschappijen, maar in mindere mate. Dus altijd in zijn geheel doorklikken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *